ΜΟΝΑΞΙΑ


Μοναξια ενα συναισθημα που μεγαλωνει ολο και περισσοτερο στις μερες μας και επηρεαζει καθημερινα πολυ κοσμο. Ενα συναισθημα που αλλοι ανθρωποι το εχουμε σε μεγαλο βαθμο και αλλοι απο εμας σε μικροτερο. Τι εννοουμε ομως οταν λεμε νιωθω μοναξια, τι εσωκλειει αυτη η λεξη, πως μπορει να την βιωνει ο καθε ενας απο εμας?
Σχεδον ολος ο κοσμος στην διαρκεια της ζωης του αναφερει οτι νιωθει μοναξια, ή οτι ειναι μονος του. Υπαρχει μια διαφορα εδω, αλλο ειναι να περνας ενα χρονικο διαστημα μονος σου και αλλο να εισαι μονος. Ολοι μας χρειαζομαστε περιοδους ησυχιας, ηρεμιας και περισυλλογης αυτο ομως δεν μας κανει να νιωθουμε μοναξια διοτι ειναι μια επιλογη μας που αγγιζει τα ορια της αρχης της ελευθεριας. Οταν ενας ανθρωπος συνηδητοποιει οτι εχει ενα αισθημα του οτι κατι δεν παει καλα, οτι η ζωη του δεν προχωρα ετσι πως θα ηθελε ή φανταζοταν, οτι κανεις δεν τον θελει τοτε νιωθει μονος. Οταν εχει αυτο το αισθημα της ελλειψης ικανοποιησης τοτε ξεκινα μια διαδικασια στο μυαλο του απορριψης ακομη και του ιδιου του εαυτου του. Δεν ειναι απαραιτητο ο ανθρωπος που νιωθει μοναξια να ειναι οντως μονος του, χωρις κοσμο τριγυρω. Ειναι πολλες οι φορες που μπορει να κατακλυζομαστε απο κοσμο να εχουμε παρα πολλους φιλους, να βγαινουμε να διασκεδαζουμε ομως ουσιαστικα να ειμαστε μονοι. Απο την μια πλευρα θεραπευουμε με ολα αυτα που προαναφερθηκαν την κοινωνικη μας μοναξια, ομως ικανοποιουμε και την συναισθηματικη? Ποτε πιασατε τον εαυτο σας να νιωθει μοναξια, μηπως οταν αισθανθηκατε ενα κενο μεταξυ των προσδοκιων σας και της πραγματικοτητας? Οταν προβήκατε σε μια μεγαλη αλλαγη στην ζωη σας? Μπορει βεβαια οι προσδοκιες μας να ειναι σε υπερβολικο βαθμο και να μην φταινε παντα οι ανθρωποι γυρω μας που δεν μπορουν να μας τις ικανοποιησουν, οποτε καλο θα ηταν να βρουμε την πραγματικη αιτια που μας ωθει σε αυτες τις σκεψεις. Η μοναξια συσχετιζεται με την καταθλιψη και την χαμηλη αυτοεκτιμηση.
Αν λοιπον διαπιστωσουμε οτι εμεις ειμαστε η αιτια της μοναξιας μας ισως θα ηταν καλυτερα να αρχισουμε να αγαπαμε περισσοτερο τον εαυτο μας, να ξεκινησουμε νεες δραστηριοτητες που θα μας γεμισουν εσωτερικα, να δουλεψουμε πανω στον εαυτο μας, να προσεξουμε την διατροφη μας, να ασκηθουμε ισως. Καλο θα ηταν να μαθουμε να περναμε καλα παρεα με τον εαυτο μας γιατι μαζι του θα περασουμε μεγαλο διαστημα στην ζωη. Ολα εχουν να κανουν με τον τροπο που σκεπτομαστε. Μια πιο θετικη σκεψη για οσα θελουμε να πραγματοποιησουμε μπορει να εφερνε το επιθυμητο αποτελεσμα. Πρεπει να μαθουμε να αγαπαμε τη μοναξια, ολα οσα περιγραφονται στην σιωπη, ενα καλο βιβλιο ισως ηταν η αρχη. Το βιβλιο θεωρειται οτι ειναι ο καλυτερος φιλος του ανθρωπου κρατωντας καλη παρεα οταν θελουμε να μεινουμε για λιγο μονοι και να σκεφτουμε. Ολα αλλαζουν αν πραγματικα το θελησουμε. Μπορουμε να γινουμε η αλλαγη που πρεσβευουμε. Δεν ειναι αναγκαιο να αναγνωριστει η αγαπη μας. Αυτη ειναι και η μαγεια τελικα, η ανιδιοτέλεια.



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ