ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ- ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Ο μήνας Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. 
Πρίν 
Μετά














Ο καρκίνος του μαστού αναφέρεται σε καρκίνο που αναπτύσσεται στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες του μαστού ή στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα. Διακρίνονται διαφορετικοί τύποι. Είναι ένα από τα είδη καρκίνου που επιφέρουν τους περισσότερους θανάτους ετησίως. Ανιχνεύεται με τη μέθοδο της μαστογραφίας. 
Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. 
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. 
Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρ' όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ' αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες.

Την ημέρα των γενεθλίων σου, το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σου είναι ένα γενικό check-up όπως μου είπε κάποτε μία φίλη.

Mε αφορμή λοιπόν το μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού,ο πλαστικός χειρουργό ς κύριος Γεώργιος Αραβανής μας μιλά για τις δυνατότητες που προσφέρει η πλαστική χειρουργική όσον αφορά την επανόρθωση στήθους μετά από αφαίρεση όγκου. 

Μπορεί η επανορθωτική χειρουργική να δώσει λύση σε περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού; 

Η επανορθωτική χειρουργική διορθώνει διαταραχές μετά από τραύμα, έγκαυμα, λοίμωξη, αφαίρεση όγκου, ή συγγενή ανωμαλία στο πρόσωπο, τα χέρια ή το σώμα. Πραγματοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις αποσκοπώντας στη βελτίωση της λειτουργίας ή / και της εμφάνισης. Οι ασθενείς που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις, έχουν συγγενή προβλήματα προσώπου /σώματος ή παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα αργότερα μετά από ατύχημα, τραύμα, έγκαυμα ή μετά από αφαίρεση όγκου. Το εκάστοτε περιστατικό αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στη ψυχολογία του ατόμου. 

Για μια γυναίκα που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, είναι δυνατή η αποκατάσταση του στήθους της; 

Με τις δυνατότητες που έχει σήμερα η πλαστική χειρουργική, είναι ατόπημα να επιτρέπουμε στη γυναίκα να νιώθει ακρωτηριασμένη ψυχικά και σωματικά, μετά από μια επέμβαση μαστεκτομής. 
Για την αποκατάσταση του μαστού υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα και με τις ακριβείς ιατρικές ενδείξεις. Πάντως η απλούστερη και ασφαλέστερη μέθοδος στηρίζεται στη χρήση προθεμάτων σιλικόνης και εκτελείται σε δύο στάδια, με μεσοδιάστημα έξι μηνών. Στο πρώτο στάδιο γίνεται τοποθέτηση ενός διατατή ιστών. Στο δεύτερο στάδιο τοποθετείται η μόνιμη πρόθεση ενώ γίνεται επέμβαση και στον υγιή μαστό για την επίτευξη της συμμετρίας (αυξητική ή μειωτική πλαστική ή μόνο μαστοπηξία). Σε ένα τρίτο στάδιο, μπορεί η γυναίκα, με μια μικρότερη επέμβαση, να προχωρήσει και στην αποκατάσταση της θηλής, εφόσον το επιθυμεί. 
Πολλές φορές η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης της μαστεκτομής (άμεση αποκατάσταση). Μια τέτοια εκδοχή απαιτεί στενή συνεργασία του χειρουργού μαστού με τον πλαστικό χειρουργό και εφαρμόζεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις. 

Στην περίπτωση της αυξητικής στήθους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενθέματα σιλικόνης ή επιφέρουν κινδύνους στις περιπτώσεις αυτές; 

Τα ενθέματα σιλικόνης πληρούν όλες τις σύγχρονες ιατρικές προδιαγραφές και  χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, χωρίς να εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών. Πολύ μεγάλες έρευνες που γίνονται στις ΗΠΑ αποδεικνύουν την ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης. 
Οι κίνδυνοι από την αυξητική μαστοπλαστική είναι πολύ σπάνιοι (της τάξεως του 1-2%) και περιλαμβάνουν αιμορραγία, λοίμωξη κ.α. Η πλειοψηφία πάντως των γυναικών που ακολουθούν τις οδηγίες που συστήνει ο θεράπων ιατρός τους, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα. 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του κυρίου Αραβανή www.aravanisplasticsurgery.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΜΟΝΑΞΙΑ