25: Κι όμως, θα μαθαίνεις καινούργια πράγματα όλη σου τη ζωή



Από το άρθρο 60 + 1

Γράφει: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Αναδημοσίευση από το www.tsemperlidou.gr


Τελειώνοντας το Δημοτικό, σου φαίνονται ατελείωτα τα «υπόλοιπα» χρόνια σπουδών. Έτσι κι αλλιώς η λέξη «μαθαίνω» είναι συνυφασμένη στα μυαλά μας με τη λέξη «σχολείο».

Νομίζουμε ότι με το τέλος των σπουδών στα θρανία, ολοκληρώσαμε την υποχρέωσή μας για μάθηση. «Ουφ!» Εκπνέουμε με ανακούφιση ότι τελείωσαν τα χρόνια της «ταλαιπωρίας» μας και ο καταναγκασμός μας.

Ναι, γιατί τα χρόνια που θέλουμε να παίζουμε, τα περνάμε αναγκαστικά στα θρανία (αφού τότε το μυαλό έχει την ευελιξία του σφουγγαριού), και μαθαίνουμε ό,τι επιβάλλει το πρόγραμμα του Υπουργείου, χωρίς καλά – καλά να καταλαβαίνουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ουσία της διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων (που τα κοροϊδεύουμε κιόλας).

Όμως η ουσία της μάθησης είναι η περιέργεια, η ανάγκη να βγεις από το δεδομένο σου μικρόκοσμο, η χαρά του να ανοίξει το μυαλό σου και να αναπτυχθεί.

Αν τα «ξέρεις όλα», γερνάς.

Αν ήμουν 14 ετών θα ήθελα κάποιος να μου πει: «Θα μαθαίνεις, όσο ζεις, όσο ζεις, κάθε μέρα της ζωής σου. Τα θρανία είναι το πρώτο και ίσως το ευκολότερο στάδιο».

Όμως, αν διψάς για το καινούργιο, έχεις πολλά να κερδίσεις και να απασχολείς δημιουργικά το μυαλό σου.

  1. Θα μάθεις καινούργια πράγματα στη δουλειά σου. Κάθε επάγγελμα εξελίσσεται. Στο επάγγελμα της διαφήμισης, ας πούμε, τα social media άλλαξαν τα δεδομένα της προηγούμενης γνώσης. Στη λογιστική, οι καινούργιοι νόμοι ανατρέπουν τον τρόπο και τις διαδικασίες εργασίας. Στην ιατρική, οι γνώσεις για τις νέες ανακαλύψεις και τα νέα μηχανήματα ξεχωρίζουν τον «καλό» γιατρό από τον «παλιάς κοπής». Σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, βιβλία, εξειδικευμένα sites σε κρατούν πάντα ενήμερο και σύγχρονο.
  2. Θα μάθεις ένα νέο επάγγελμα ή ένα συμπληρωματικό. Υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν εξαφανιστεί ολωσδιόλου. Τσιγκογράφοι, στοιχειοθέτες, γανωτές, παγωτατζής, πλανόδιος μανάβης για να αναφέρω μερικούς. Στις περιπτώσεις αυτές, τι κάνεις; Πεθαίνεις από πείνα;

Αλλά αν επίσης χρειάζεσαι συμπληρωματικό εισόδημα, τι θα κάνεις; Βραδινά μαθήματα ή ιδιωτική σχολή για ένα συμπληρωματικό επάγγελμα. Στις μέρες μας αλλά και στο αυριανό μέλλον ακόμα περισσότερο, οι άνθρωποι θα αλλάζουν πάνω από 1 ή 2 επαγγέλματα στην ίδια ζωή.
  1. Θα μάθεις ένα δημιουργικό χόμπι: Πολλές δραστηριότητες βοηθούν την ανανέωσή μας με ένα χόμπι: κηπουρική, μαγειρική, ανάβαση στο βουνό (θέλει τις γνώσεις του), παιχνίδια όπως σκάκι, μπριτζ ή και μπιρίμπα ακόμη!
  2. Θα μάθεις όσα συναρπαστικά συμβαίνουν στον κόσμο. Εσύ αδιαφορούσες για τη βιολογία ή τη γεωλογία αλλά τώρα το YouTube είναι γεμάτο από συναρπαστικά βίντεο με παγόβουνα που διαλύονται, δελφίνια που ζευγαρώνουν, θαλάσσιες φώκιες που κυνηγάνε πιγκουίνους, αρκούδες που ψαρεύουν σολομούς. Ολόκληρα τηλεοπτικά δίκτυα στηρίζονται πάνω στην ανάγκη μας να μαθαίνουμε για το σπίτι μας, τη γη. Τώρα μπορείς να τα μάθεις όλα με δίψα και χωρίς καταναγκασμό.
  3. Θα μαθαίνεις καινούργιες ιστορίες. Μυθιστορήματα, διηγήματα, βιογραφίες, κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά τραγούδια, έργα ζωγραφικής όλες οι καινούργιες δημιουργίες μουσικών, ζωγράφων, ποιητών, μυθιστοριογράφων, σκηνοθετών κάνουν πλούσιο τον εσωτερικό μας κόσμο και βγάζουν το μυαλό μας από την ρουτίνα της επανάληψης.
  4. Θα μαθαίνεις τις προσωπικές σου αδυναμίες και όρια. Εδώ σίγουρα μαθαίνουμε πολλά, φτάνει όσα μαθαίνουμε, να συνειδητοποιούμε ότι είναι «μαθήματα». Αν τα προσπερνάμε επαναλαμβάνοντας τα γεγονότα ή τις αποφάσεις που οδηγούν στα «μαθήματα», τότε θα γίνονται «παθήματα». Έχουμε να μάθουμε πολλά από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, αν είμαστε ανοιχτοί να παρατηρούμε ό,τι κάνουμε.
  5. Θα μαθαίνεις για τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους. Το πόσα θα μάθεις στο «σχολείο» της ζωής, δεν έχουν τέλος. Κοίτα να μην εκπλήσσεσαι (14: Επίτρεπε στον εαυτό σου να βλέπει χωρίς έκπληξη τη σκοτεινή πλευρά των άλλων.) από τις αντιδράσεις των άλλων, αλλά ότι θα μαθαίνεις όλο και κάτι καινούργιο, είναι σίγουρο. Αλλιώς σκέφτεται, επικοινωνεί, αντιδρά, αγαπά, θυμώνει ο ένας κι αλλιώς ο άλλος.

Αν θέλεις να διατηρείς νεανικό μυαλό, κράτα ψηλά το βαθμό περιέργειάς σου. Από κει και πέρα ό,τι μαθαίνεις θα είναι παιχνίδι και χαρά! Καινούργιες πληροφορίες και ανοιχτά παράθυρα σε περιμένουν να ρίξεις το περίεργο βλέμμα σου!


Ανάπτυξη του άρθρου που είχε δημοσιευθεί συνοπτικά στις 14/01/2012



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΜΟΝΑΞΙΑ

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ