Πήρες κατοικίδιο; Μάθε πώς θα διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό




Γράφει: Μάρω Παρασκευούδη

Αναδημοσίευση από το www.tsemperlidou.gr

Ο ερχομός ενός κατοικίδιου στο σπίτι θα σε γεμίσει σίγουρα με χαρά αλλά και νεύρα. Όσο γλυκούλικα είναι τα κουτάβια είναι άλλο τόσο ακατάστατα, γιατί δεν έχουν μάθει ακόμα τους ... σωστούς κανόνες συμπεριφοράς. Για να γλιτώσεις λοιπόν, την απογοήτευση και τις δυσάρεστες εκπλήξεις, σου έχουμε μερικές συμβουλές.
Πρόβλημα με τις τρίχες
Ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα όσων έχουν κατοικίδιο είναι οι τρίχες στα ρούχα, στα έπιπλα και γενικά παντού. Τοποθέτησε μία παλιά πετσέτα, σεντόνι ή κάλυμμα στα μέρη του σπιτιού που προτιμάει να ξεκουράζεται το κατοικίδιό σου. Τίναζέ τα αρκετά συχνά και ειδικά πριν τα πλύνεις στο πλυντήριο. Το τακτικό βούρτσισμα του ζώου, θα βοηθήσει να μειωθεί το πρόβλημα.
Για το πάτωμα
Για να αφαιρέσεις τις τρίχες του ζώου από τα χαλιά, προσπάθησε να σκουπίζεις τακτικά μέσα στην εβδομάδα με την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιώντας πλήρη αναρρόφηση. Στο ξύλο και σε άλλες σκληρές επιφάνειες, προτίμησε μία ηλεκτροστατική σκούπα, αφού είναι πιο αποτελεσματική από την ηλεκτρική σκούπα.
Για τα ρούχα σου
Για να απομακρύνεις τις τρίχες από τα ρούχα σου, η καλύτερη λύση είναι το ειδικό ρολό, στο οποίο κολλάνε επάνω. Για ταπετσαρίες και παπλώματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας. Τέλος, οι ειδικές βούρτσες για τα ρούχα και τα σφουγγάρια που πωλούνται σε διάφορα pet shop, είναι αρκετά αποτελεσματικά για να απαλλαγείς από τις τρίχες.
Για να κρατάς τις πατούσες καθαρές
Μια καλή ιδέα είναι να έχεις πάντοτε κοντά στην εξώπορτα μία πετσέτα κι ένα ρηχό δοχείο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, όταν επιστρέφεις με τον σκύλο σου από την καθιερωμένη σας βόλτα, μπορείς να καθαρίζεις επιτόπου τις πατούσες του. Αρκεί να τις βουτήξεις στο νερό και μετά να τις στεγνώσεις με την πετσέτα. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τις βροχερές ημέρες, ώστε να μην γεμίζει το σπίτι σου με λάσπες.
Για να αφαιρείς τους λεκέδες
Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις έναν λεκέ που άφησε το ζωάκι σου, τόσο καλύτερα. Για να αφαιρέσεις τυχόν στερεά υπολείμματα, χρησιμοποίησε ένα αμβλύ μαχαίρι. Για να στεγνώσεις νωπούς λεκέδες, διάλεξε ένα καθαρό λευκό πανί. Αφού απορροφήσει το πανί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία γίνεται, εφάρμοσε ένα διάλυμα από ¼ κουτ. υγρό απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι χλιαρό ζεστό. Τρίψε με μια καθαρή πετσέτα και ξέπλυνε με μία πετσέτα βουτηγμένη σε χλιαρό νερό. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
Για να προστατεύσεις τους καναπέδες
Άπλωσε μία παλιά πετσέτα ή σεντόνι στην αγαπημένη γωνιά του σκύλου σου, ώστε να κάθεται επάνω. Μην αφήνεις τον σκύλο ή την γάτα σου να κάθονται σε καναπέδες ή άλλα έπιπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα από μάλλινα υλικά ή άλλα με ελαφριά σύνθεση.
Για να προστατεύεις τις επιφάνειες από τα γδαρσίματα
Μην αμελείς να κόβεις τα νύχια του σκύλου σου αρκετά τακτικά. Τα σκυλιά συχνά σε ειδοποιούν ότι θέλουν να βγουν έξω ή να αλλάξουν δωμάτιο, ξύνοντας τις πόρτες με τα νύχια τους. Κάλυψε την επιφάνεια της πόρτας από το δάπεδο ως το πόμολο και από τη μία άκρη στην άλλη με πλεξιγκλάς και πρόσφερε μία εναλλακτική λύση στον σκύλο σου, όπως ένα κρεμαστό κουδουνάκι στο πόμολο. Υπόδειξέ του πώς να χτυπάει το κουδουνάκι κάθε φορά που θέλει να βγει από την πόρτα και μην δίνεις σημασία όταν ξύνει την πόρτα. Μόλις μάθει, αφαίρεσε το πλεξιγκλάς.
Για να μην βρωμίζει όταν τρώει
Τα σκυλάκια είναι συχνά απρόσεκτα όταν τρώνε, γι’ αυτό μία καλή ιδέα είναι να τοποθετήσεις κάτω από τα μπολ του ένα χαλάκι. DIY: Εκτύπωσε σε χαρτί ένα αγαπημένο σου μοτίβο και στη συνέχεια πλαστικοποίησέ το και θα γίνει το τέλειο σουπλά για τον σκύλο σου.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΜΟΝΑΞΙΑ