Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ


Με μεγάλη μου χαρά σήμερα φιλοξενώ, την κυρία Τσεμπερλίδου Κατερίνα η οποία είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και διαφημίστρια. Το έργο της κυρίας Τσεμπερλίδου είναι μεγάλο και ενδιαφέρον και στους τρεις τομείς. Έχει γράψει πολλά slogan όπως είναι το «Γάλατα υπάρχουν πολλά, ΝΟΥΝΟΥ όμως ένα», «Μ’ ένα Άρλεκιν, ξεχνιέμαι», «ΙΟΝ για πάντα», και «ΝΟΥΝΟΥ και light». Αρθρογραφεί σε πολλά μηνιαία περιοδικά και  στην προσωπική της ιστοσελίδα www.tsemperlidou.gr αναλύοντας πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που όπως αναφέρει και η ίδια στην σελίδα της είναι ένα site γεμάτο θετικές απόψεις και ιδέες. Όσον αφορά το συγγραφικό της έργο η κυρία Τσεμπερλίδου έγραψε τη συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex, μόνο φίλοι». Ένα βιβλίο που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό και έγινε best seller. Ακόμη μια επιτυχία της κυρίας Τσεμπερλίδου είναι το βιβλίο «Αγάπη μου κολυμπάς με καρχαρίες» και τέλος έχει γράψει τρία βιβλία σχετικά με την ευτυχία. «Τα μονοπάτια της ευτυχίας», «Η ευτυχία είναι απόφαση» και «Το ταλέντο να ζεις ευτυχισμένα». Κατά την προσωπική μου άποψη είναι από τα πιο ωραία βιβλία που έχω διαβάσει, εύκολα στην ανάγνωση και στη κατανόηση. Είναι βιβλία που σε βοηθούν να σκεφτείς και σου κρατούν ωραία συντροφιά. 

Συνέντευξη της Κατερίνας Τσεμπερλίδου, δημιουργό του site Mission Happiness


Πόσο δύσκολο είναι να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ευτυχία; Μπορεί να επιτευχθεί η κατάκτηση της ή είναι απλά μια ελπίδα που έχουμε μέσα μας, ότι μπορούμε να την αποκτήσουμε;

Αν θεωρούμε την ευτυχία ένα στόχο έξω από μας, ένα νιρβάνα, μια έκσταση, μια βροχή αποκλειστικά και μόνο καλοτυχίας, ίσως να μην την νιώσουμε ποτέ.
Σημασία έχει ποιος είναι ο προσωπικός μας ορισμός της ευτυχίας. Πώς εμείς αποφασίζουμε μέσα μας ότι «έτσι είμαστε ευτυχισμένοι».
Μας γεμίζουν ευτυχία μόνο τα υλικά αγαθά; Αν τα χάσουμε, χάνουμε την ευτυχία μας. Μας γεμίζουν ευτυχία μόνο οι σχέσεις με τους άλλους; Αν μας αφήσουν, θα γυρίσουμε στο μηδέν. Πιστεύουμε πώς ευτυχισμένοι είναι μόνο οι καλότυχοι; Τότε, στην παραμικρή στροφή της τύχης, στις αναποδιές της ζωής, θα είμαστε δυστυχισμένοι.
Ένα μέρος της ευτυχίας μας, περίπου ένα 50% οφείλεται στα γονίδια μας, στις ορμόνες που μας κάνουν αισιόδοξους. Το υπόλοιπο 10% οφείλεται στα εξωτερικά γεγονότα (καλά ή δυσάρεστα) και το υπόλοιπο 40% της ευτυχίας μας οφείλεται στο πώς εμείς αντιμετωπίζουμε τα εξωτερικά γεγονότα της ζωής μας.
Επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό της ευτυχίας μας οφείλεται στην προσωπική μας στάση, και στο πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα. Εξαρτάται, λοιπόν από μας και από την απόφασή μας.
Θεωρώ ότι ευτυχία είναι μικρές καθημερινές δόσεις χαράς, ικανοποίησης από το σύνολο της ζωής και δημιουργικότητας. Και από υλικά αγαθά, και από την εργασία μας, και από τα χόμπυ μας, και από τις σχέσεις μας και από τα συναισθήματά μας, από την πίστη μας στη ζωή και στον εαυτό μας.
Ευτυχία είναι η ικανοποίηση που νιώθουμε από το σύνολο της ζωής μας. Καθένας μας μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βαθμού ευτυχίας μας, αν θεωρήσουμε την ευτυχία μια συνήθεια και όχι ένα γεγονός. Ακολουθώντας με καθημερινή ευθύνη τη συνήθεια της ευτυχίας με ενσυνείδητες αποφάσεις και πράξεις, θα νιώσουμε περισσότερη ικανοποίηση στη ζωή.
Ένα χόμπυ, μια βόλτα στη φύση, η συνειδητή παρουσία μας στο τώρα, ένα τηλεφώνημα, η ολοκλήρωση ενός έργου στη δουλειά μας, λίγες προσωπικές στιγμές, μια παράσταση, ένα ζεστό μπάνιο, πράγματα που κανακεύουν τον εαυτό μας, μας χαλαρώνουν από το στρες και φορτίζουν τις μπαταρίες μας με ευτυχία, ώστε όταν μας πολιορκούν οι δύσκολες στιγμές να βρίσκουν αντίσταση.
Στα δύσκολα, τα οποία είναι δεδομένα σε κάθε ανθρώπινη ζωή, η στάση μας βοηθάει να τα ξεπεράσουμε λιγότερο λαβωμένοι.

Κατάθλιψη ένα καίριο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και εντείνεται περισσότερο στις νεαρές ηλικίες. Κατά την γνώμη σας πώς θα πρέπει να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους ώστε να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν από την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια επιδημία που εξαπλώνεται. Υπεύθυνοι για να μιλήσουν για αυτή είναι μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές. Όποιος αντιμετωπίζει τέτοιο σοβαρό θέμα, θα πρέπει να προστρέξει για επαγγελματική βοήθεια και στήριξη.
Από την πλευρά μου, θα ήθελα να πω, πως η ζωή είναι μικρή και ίσως καλό μας κάνει να την βλέπουμε λίγο πιο χαλαρά. Ίσως πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πρέπει να γίνονται όπως τα έχουμε ονειρευτεί. Ίσως έχουμε υψηλές προσδοκίες. Ίσως, αντί να κοιτάμε τη ζωή μας, διαρκώς συγκρινόμαστε με τους άλλους και αυτό μας φέρνει σε αδιέξοδο. Πάντα κάποιος άλλος είναι πλουσιότερος, ψηλότερος, πιο μορφωμένος ή επιτυχημένος από εμάς. Ίσως γκρινιάζουμε παθητικά αντί να περάσουμε σε δράση. Ίσως τα δύσκολα τα προσπερνάμε πολύ βαριά και τα παίρνουμε προσωπικά, σαν να συμβαίνουν ειδικά σε μας. Ίσως δεν έχουμε αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μας ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις αναποδιές.
Οι νέοι άνθρωποι αλλά και όλοι μας, χρειαζόμαστε να έχουμε πολλαπλή στήριξη από την οικογένεια, από φίλους και, πρώτα – πρώτα από τον εαυτό μας.

Αρνητική ενέργεια υπάρχει παντού γύρω μας, στον δρόμο, στην δουλειά μας, στα μέσα ενημέρωσης. Μέσα από τα βιβλία σας προτείνετε την θετική σκέψη πίσω από καθετί αρνητικό. Πώς όμως μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια σε θετικές σκέψεις και να μην εγκλωβιζόμαστε μέσα σε αρνητικά συναισθήματα;

Όταν λέω θετική σκέψη, εννοώ να την καλλιεργούμε, κάθε μέρα και λίγο περισσότερο. Μακάρι να φτάναμε σε μια νύχτα να σκεφτόμαστε θετικά. Εδώ θέλει προσπάθεια λίγο – λίγο και για χρόνια, για μια ζωή, ειδικά αν από τη φύση σου και το περιβάλλον σου έχεις ποτιστεί με αρνητικό τρόπο σκέψης.
Μπορούμε να επιλέγουμε τις σκέψεις μας, αλλά χρειάζεται προσπάθεια.
Τα συναισθήματά μας δε, αν τα νιώθουμε και μετά ξεκολλάμε και πάμε παρακάτω, δεν μας δηλητηριάζουν.
Αν όμως γυρνάμε συνεχώς το μυαλό μας σε ό,τι δυσάρεστο μας συνέβη, σε όσα φοβόμαστε ότι θα συμβούν ή αν βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα στα γεγονότα, τότε εγκλωβιζόμαστε σε σκέψεις και συναισθήματα που μας κάνουν κακό. Αν είμαστε συνεχώς οργισμένοι και παραπονεμένοι, επιβαρύνουμε το σώμα και την ψυχή μας.

Η επικοινωνία με τον εαυτό μας είναι το πρωταρχικό στάδιο για μια καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας, όμως και με το να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς. Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε μια καλή επικοινωνία με τον εαυτό μας;

Μπορούμε να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας, κατ’ αρχήν όταν τον ακούμε. Όταν ακούμε τη φωνή μέσα μας, όταν παρατηρούμε πώς σφίγγεται το στομάχι μας ή χτυπάει η καρδιά μας στην παρουσία ενός, ας πούμε, αρνητικού ανθρώπου. Όταν χαίρεται η ψυχή μας στη θέα της θάλασσας. Ή όταν διστάζουμε να πούμε «ναι» σε κάτι που δεν μας αρέσει.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί μετά να λέμε μέσα μας «μου το έλεγε το ένστικτό μου» ή «από την αρχή δεν μου άρεσε αυτός» ή «κάτι μου μύριζε εδώ εμένα».
Θεωρώ προϋπόθεση, για να έχουμε επαφή με τον εαυτό μας το να καθίσουμε μόνοι μας, έστω για πέντε λεπτά καθημερινά, ώστε στην ησυχία, να έχουμε μια προσωπική στιγμή μόνοι μας. Χωρίς κόσμο, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς τίποτα. Έστω διαβάζοντας ένα βιβλίο, ή περπατώντας το τετράγωνο του σπιτιού μας ή κόβοντας σαλάτα ή βγάζοντας τα ζιζάνια από τις γλάστρες.

Ευχαριστώ θερμά την κυρία Κατερίνα Τσεμπερλίδου για την τιμή που μου έκανε, να μου παραχωρήσει συνέντευξη  στο ιστολόγιο μου. 
Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα της κυρίας Τσεμπερλίδου Mission Happiness στο www.tsemperlidou.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΜΟΝΑΞΙΑ

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ