32: Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά.



Γράφει:  - 24/04/2013

Αναδημοσίευση από το www.tsemperlidou.gr



Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά. Γιατί καθένας έχει τις πληγές του και τις σκοπιμότητές του. Μερικές φορές, νομίζουμε ότι είμαστε το επίκεντρο στον κόσμο των άλλων. «Το έκανε για να μου μπει στο μάτι». «Τώρα, με προκαλεί!», «Το είπε για να με πληγώσει», «Εμένα εννοούσε όταν έλεγε για τα χάλια μας».
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από μας, παίρνουμε προσωπικά τα λόγια και τις πράξεις των άλλων. Ακόμα και αυτοί που δηλώνουν «αλώβητοι» και «χοντρόπετσοι». Οι άλλοι έχουν τη δύναμη να μας πληγώσουν μόνο όταν εμείς τους τη δίνουμε.
Το αν οι άλλοι είναι πληγωμένοι, φοβισμένοι ή επιθετικοί ή έχουν κάποια σκοπιμότητα όταν επικοινωνούν με τους άλλους, δεν το ξέρουμε.
Ας κάνουμε μια ανατροπή στον τρόπο που σκεφτόμαστε!
Γιατί να αφορά τον δέκτη το σχόλιο και όχι τον ίδιο τον πομπό; Μήπως τα λόγια και οι πράξεις των άλλων λένε κάτι για τους άλλους, τελικά, και όχι για μας; ακόμα κι όταν απευθύνονται σε μας; Μήπως εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμο;
Δυσάρεστο είναι όταν οι πράξεις των άλλων ή τα κακόβουλα σχόλια επηρεάζουν με κάποιο τρόπο το περιβάλλον της δουλειάς, την οικογένεια ή τον κοινωνικό μας περίγυρο, επομένως και τη ζωή μας. Εκεί, όμως, χρειάζεται να αμυνθούμε με πράξεις, όχι να θιχτούμε.
Θα με ρωτήσει κανείς: «αν δεν θιχτώ, πώς θα θυμώσω ώστε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου;»
Γιατί, όμως, να καταναλώνουμε ενέργεια πιστεύοντας εμείς οι ίδιοι τη δύναμη των άλλων πάνω μας και να στενοχωριόμαστε.
Ίσως εμείς νομίζουμε πως οι άλλοι εννοούν εμάς όταν μιλάνε, ενώ απλά εκφράζουν τον εαυτό τους και όσα κρύβουν μέσα τους! Πληγές, σκοπιμότητες, κίνητρα, συμπλέγματα.
Θα ήθελα να το ξέρω αυτό στα 14.
- Δεν σου λέει «καλημέρα» ένας; Είναι αγενής!
- Μιλάει προσβλητικά ένας πελάτης; Δεν έχει αγωγή!
- Σε κουτσομπολεύει ένας συνάδελφος πίσω από την πλάτη σου; Σε ζηλεύει!
- Σε συκοφαντεί κάποιος για ό,τι είσαι; Νιώθει ανίκανος να σε φτάσει και δεν θέλει να σου πει πόσο σε θαυμάζει.
- Είναι επιθετικός μαζί σου κάποιος; Φοβάται εσένα ή τον εαυτό του!
- Βάζει άλλους να σου επιτεθούν; Μπορεί να θέλει να σου «κλέψει» την επιτυχία ή τον άνθρωπο!
Δεν είναι πολύ πιθανά σενάρια όλα αυτά; Και όλα δεν δείχνουν κάτι για τον πομπό; Ή έχει κάποιο στόχο και απλά χρησιμοποιεί εσένα (τυχαία) ή όλους (σκόπιμα). Ή έχει ο ίδιος ένα θέμα που τον καίει και το καμουφλάρει να φαίνεται ότι εσύ φταις ή ότι εσύ έχεις ένα πρόβλημα. Ενώ το πρόβλημα το έχει αντίστροφα ο άλλος.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, γιατί να στενοχωρηθώ; Γιατί να το πάρω προσωπικά; Δεν κάνει τα ίδια και αλλού; Σίγουρα ναι! Όχι, αγαπητέ μου, δεν έχει νόημα να σου δίνουμε τη χαρά και το προνόμιο να μας στενοχωρείς.
Φυσικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να αμυνθώ – όπου χρειάζεται – με τις πράξεις μου. Αλλά το να στενοχωρηθώ για σένα σημαίνει ότι εγώ σου επιτρέπω να με στενοχωρήσεις. Μου είναι πιο ωφέλιμο να συγκεντρωθώ στην άμυνά μου αντί να με αποδιοργανώσει η στενοχώρια.
Ανάπτυξη του άρθρου που είχε δημοσιευθεί συνοπτικά στις 14/01/2012
Διαβάστε το άρθρο: 60+1 πράγματα που θα έλεγα στο νεότερο εαυτό μου
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΜΟΝΑΞΙΑ